header image

Peliriippuvuus ja sen hoito Suomessa

Peliriippuvuus on psyykkistä ja toiminnallista riippuvuutta uhkapelejä kohtaan. Kuten mikä tahansa muukin riippuvuus, myös peliriippuvuus voi ajaa yksilön ahdinkoon. Uhkapelaaminen on ongelma silloin, kun se hallitsee yksilön elämää negatiivisella tavalla. Peliongelma voi myös vahingoittaa sosiaalisia, ammatillisia ja perheeseen liittyviä arvoja ja sitoumuksia toistuvasti.

Pelaaminen on mukavaa ajanvietettä silloin, kun pelaaminen pysyy hanskassa. Joskus pelien tarjoama jännitys voi kuitenkin saada yliotteen, jonka pitkällisenä vaikutuksena voi syntyä peliriippuvuus. Jännitys voi kasvaa suureksi erityisesti alaikäisillä pelaajilla, jonka takia Suomessa uhkapelejä saavat pelata vain yli 18-vuotiaat.

Suomessa uhkapelejä ja vedonlyöntiä koskee useita säädöksiä, jotka on säädetty erityisesti peliriippuvuuden ehkäisemseksi. Myös suomalaisten uhkapelien yksinoikeusjärjestelmän perustavoite on rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen ennaltaehkäisy. Lainsäädökset ja yksinoikeudet vaikuttavat uhkapelien valikoimaan erityisesti supistavasti, mutta lisäksi Suomessa peliriippuvuuden syntymistä ehkäistään pelaamiseen ja sosiaaliseen ympäristöön vaikuttamalla sekä suojaavien tekijöiden vahvistamisella.

Suomessa uhkapelejä saavat järjestää ainoastaan Suomen rahapeliyhdistys RAY sekä Veikkays Oy. Uhkapelien yksityisoikeuden takana on halu tarjota suomalaisille mahdollisuus vastuullisiin pelintarjoajiin, jotka työskentelevät jatkuvasti peliriippuvuuden ehkäisemiseksi ja hoitamisesi. RAY ja Veikkaus tarjoavat vastuullisia uhkapelejä sekä apua peliriippuvaisille. Lisäksi rahapeliyhtiöt lahjoittavat rahaa peliriippuvuuksien hoitoon ja auttavat peliriippuvaisten läheisiä.

Suomessa ei ole peliongelmien hoitoon keskittyvää erillistä hoitojärjestelmää, vaan peliongelmia hoidetaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhteydessä. Peliongelman kohdatessa on Suomessa kuitenkin monia paikkoja, joista saada apua. Ongelman vuoksi voi hakeutua A-klinikoille, mielenterveystoimistoihin, terveyskeskuksiin, kriisikesuksiin, seurakuntien diakoniatyöntekijöille, psykiatrien puheille ja vertaisryhmiin. Isommissa kaupungeissa kokoontuu myäs GA-ryhmiä (Gamblers Anonymous), joissa peliongelmaan saa erityisesti veraistukea.

Peliongelma vaikuttaa lähes aina negatiivisesti peliriippuvaisen elämään. Peliriippuvuudella on suora vaikutus talouden kuntoon, mutta myös riippuvaisen läheisten elämään. Jos epäilet olevasi peliriippuvainen tai pelkäät läheisesi sairastavan peliriippuvuutta, voit saada apua useilta tahoilta kellon ympäri. Peliriippuvuus on vakava ongelma, joka voi johtaa masennukseen ja muihin henkisiin ongelmiin - hoito on siis tärkeää, eikä peliriippuvuutta saa koskaan jättää huomioimatta.

Sponsori

Uudet artikkelit

Raaputuspelit ja -arvat

Raaputuspelit ja -arvat ovat viihdyttäviä pelejä, mutta niillä voi tienata myös elantonsa. Kun pienet voitot kyllästyttävät, vaihda nettiarpoihin.

Koko artikkeli

Uudet artikkelit

Vaihtoehtoinen vedonlyönti politiikasta kulttuuriin

Vetoa voi lyödä urheilun lisäksi myös politiikasta, kulttuurista ja taloudesta. Vaihtoehtoinen vedonlyönti on hauska tapa ansaita rahaa kotisohvalta.

Koko artikkeli

Suosituimmat artikkelit

Ravivedonlyönti netissä

Ravivedonlyönti vaatii tuuria ja taitoa. Löydä parhaat ravivedonlyöntikohteet netissä ja lyö vetoa hevosista Suomen ja muiden Pohjoismaiden raveissa.

Koko artikkeli

Sponsori

  ©  www.musicotherapie-lefilm.com. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivukartta